Yhä useampi suomalainen säästää ja sijoittaa. Sijoittaminen nähdään nykyään yhtenä vaurastumisen muotona ja työkaluna kartuttaa varallisuutta, joka mahdollistaa esimerkiksi tulevaisuuden haaveet tai turvaa oman eläkkeen. Sijoittamisen aloittaminen koetaan kuitenkin hankalaksi.
Markkinoilla on tarjolla tuhansia ja tuhansia eri sijoitusvaihtoehtoja samalla kun aloittelevan sijoittajan suurin huoli on menettää sijoittamansa varallisuus. Keräsimme parhaat vinkit miten aloittaa sijoittaminen ja mitä se vaatii yksityishenkilöltä!
Arvo-osuustilin avaamisen jälkeen on aika valita sijoituskohteet. Sijoituskohteet yhdessä muodostavat sijoitusportfoliosi. Tyypillisiä sijoituskohteita ovat rahastot, osakkeet ja korkoinstrumentit. Yleisesti ottaen helpoin ja turvallisin tapa aloittaa sijoittaminen alhaisella osaamisella on sijoittaminen indeksirahastoihin, jotka sijoittavat osakkeisiin jonkin ennalta valitun kriteerin perusteella. Ennalta valittu kriteeri voi olla maanosa tai toimiala.
Indeksirahasto seuraa aina tiettyä ennalta määriteltyä indeksiä ja on tästä syystä kulutasoltaan matalampi kuin aktiivisesti hallinnoitu rahasto.
Arvonvaihtelut kuuluvat osakesijoittamiseen, mutta riskiä voi pienentää eri tavoin.
Sijoitusportfolion riskipitoisuuden pienentämiseksi on suositeltavaa hajauttaa sijoitukset niin maantieteellisesti, toimialoittain kuin ajallisesti. Hyvän hajautuksen saa aikaiseksi jo 1–3 indeksirahastolla, jotka sijoittavat eri maihin tai maanosiin. Ajallisen hajauttamisen saa toteutettua hyvin kuukausisäästämällä kyseisiin rahastoihin joka kuukausi saman summan riippumatta markkinatilanteesta.
Sijoitushorisontin pituus on yksi tärkeimpiä tekijöitä onnistuneen sijoituskokemuksen saamiseksi. Liian lyhyt sijoitushorisontti altistaa yksilön erittäin suurelle riskille ja positiivisen tuoton lupaaminen on mahdotonta. Lyhyellä sijoitushorisontilla viitataan tässä alle 5 vuoden ajanjaksoa. Sijoittaminen on pitkäaikaisen säästämisen kulmakivi, minkä vuoksi sijoitushorisontti olisi hyvä olla vähintään 10 vuotta ja 20 vuotta olisi vieläkin parempi. Sijoittaminen ei ole mielestäni hyvä työkalu lyhytaikaiseen säästämiseen sen korkean riskin vuoksi. Sijoitushorisontin pitkittämisellä poistat merkittävästi sijoittamiseen kohdistuvaa riskiä.
Sijoitustesi arvo määräytyy päivittäin markkinoiden hinnoittelemana, joka laskusuhdanteessa tarkoittaa sijoitustesi arvon laskua ja noususuhdanteessa nousua. Varovaiselle ihmiselle on suositeltavaa aloittaa sijoitusura pienillä kuukausittaisilla siirroilla, jotta arvonvaihteluun kerkeää tottua henkisesti.
Osakkeiden keskimääräinen tuotto on ollut historiallisesti noin 7 prosenttia vuodessa. Tämä 7prosentin tuotto ei välttämättä toteudu tulevaisuudessa, mutta ei ole myöskään syytä olettaa miksi niin ei tapahtuisi. Osakkeista koostuva indeksirahasto ei tuota tätä 7 prosenttia joka ikinen vuosi (kuten korkopaperit), mutta kuitenkin pitkällä aikavälillä tuotto tulee keskiarvon mukaan. Alla on edellä mainitun Nordnet Superrahasto Suomen tuottokäyrä edelliseltä viideltä vuodelta, jossa on nähtävissä sekä nousuja ja laskuja. Olemme tällä hetkellä historiallisen pitkässä noususuhdanteessa, joten välttämättä näin korkeisiin tuottoihin ei päästä lähivuosina. Sijoittamisen aloittaminen on silti järkevää vaikka seuraavat 5 vuotta olisikin tuotoltaan heikkoja tai jopa negatiivisia. Negatiivinen tuotto pitkiäkin aikoja ei tarkoita sijoituksen epäonnistumista tai toimimattomuutta. Pitkällä aikavälillä nämä arvonvaihtelut kuitenkin tasoittuvat, kunhan ostoja tehdään markkinatilanteessa riippumatta esim. kuukausittain.
Markkinoiden laskiessa on harvoin oikea aika myydä sijoitukset tappiollisina. Tarkoin suunnitellussa sijoitussuunnitelmassa pysyminen on yleensä paras ratkaisu.